756153_easter_bunnies_series_1.jpg

Rabia (turbarea) la iepuri

Rabia este o boala virala infectioasa si contagioasa , extrem de grava la iepuri . Virusul care raspandeste boala se numeste virus rabic . Acest virus ataca sistemul nervos si poate provoca turbarea micilor razatoare .

Rabia se transmite de la animal la animal dar o poate lua si omul prin muscatura animalului sau prins lins , virusul transmitandu-se si prin saliva .

Simptomele progreseaza foare rapid , incepand de la amorteli , dureri ,febra , diaree , moleseala , pana la parilizie , delir , halucinatii si coma . Iepurii care nu sunt tratati la timp pot sa innebuneasca de la acest virus foarte periculos .

La ora actuala ,pe piata , singurul remediu importiva turbarii este vaccinul . Daca crescatorii cuniculari observa un mic simptom ale acestei boli , la iepuri , le vor face imediat vaccinul antirabic , vaccin care ori poate actiona , ori nu poate actiona , totul depinzand de durata la care se descopera ca iepurii sunt afectati de acest virus .

In cazul in care vaccinul nu actioneaza favorabil , nu se mai poate face nimic pentru iepuri , decat sa li se curme suferinta , eutanasiindu-i .

Daca ingrijitorul observa un singur specimen de iepure care are simptomele bolii , il va lua imediat din adapostul lui si va curata si va dezinfecta urgent locul .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *