1147974_honeycomb_3.jpg

Proprietatile fizice si compozitia chimica a mierii de albine

Pentru a se putea aprecia calitatea si provenienta unui sort de miere trebuie sa se examineze mai intai caracterele ei exterioare si in special culoarea, aroma si consistenta (vascozitatea). In acest scop este necesar sa se efectueze examenul organileptic care cere o mar experienta practica, dar care in unele cazuri poate da erori, mai ales cand este vorba de a se constata puritatea mierii. In aceste cazuri examenul organoleptic trebuie completat cu analiza chimica.

Culoarea mierii este determinata de gradul diferit de absorbtie al luminii de catre componentii sai. Dintre compusii care influenteaza culoarea unui sort de miere precizam: pigmenti vegetali (clorofila, carotenul, taninurile), substante minerale etc. Culoarea mierii este in functie de sursa de cules, variind de la o nuanta aproape lipsita de culoare (miere monoflora de salcam) si pana la culoarea bruna inchisa de diferite nuante (mierea de mana).

Precizam faptul ca mierea de mana , adica mierea de padure,  se caracterizeaza in general prin culori inchise in timp ce mierea florala prin culori mai deschise. Aceasta regula nu exclude insa si exceptiile. De exemplu, mierea florala obtinuta de la hrisca sau de la iarba neagra prezinta o culoare bruna inchisa, in schimb mierea de mana provenita de la larita este de culoare galben-aurie.

Aroma mierii in general provine de la substantele aromate ce se gasesc in nectar sau in mana si se datoreaza uleiurilor eterice, aromate, pe care acestea le contin. Deoarece aceste substante aromate sunt usor volatile, ele se atenueaza sau dispar complet prin incalzirea sau conservarea indelungata.

Cea mai pronuntata aroma o prezinta mierea proaspat recoltata sau mierea din faguri. In general, sorturile de miere din tara noastra prezinta o aroma pronuntata, caracteristica. Cele mai aromate sorturi de miere sunt cele de miere florala si anume: mierea de tei, mierea de cenusar, mierea de lavanda, mierea de fanete naturale etc. Spre deosebire de mierea florala, mierea de mana contine mai putine substante aromate si ca urmare prezinta o aroma mai slaba.

Cele mai aromate sorturi de miere de mana sunt cele provenite de la conifere, care prezinta o aroma placuta de rasina.

Referitor la gust, fiecare sort de miere are un gust specific, dulce, placut cu unele nuante mai mult sau mai putin pronuntate de amarui, astringent, picant etc.

Prin consistenta mierii se intelege gradul de solidificare al mierii care depinde in principal de proportia in care se gasesc diferitele zaharuri, de durata si modul de conservare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *