865876_pickin_the_honey__7.jpg

Propolisul – farmacia stupului

Propolisul este un produa apicol primar, cu o compozitie deosebit de complexa, provenit din culegerea si prelucrarea de catre albine a unor substance rasinoase aromate, plastifiante, de pe muguri si alte parti ale plantelor, la care ele adauga secretii glandulare, ceara, resturi de la ingerarea polenului etc.

Daca ceara este considerata material de construct pentru cuibul familiei de albine, propolisul este liantul, materialul de cimentare, de finisare a fagurelui.

El este folosit de albine la etansarea crapaturilor, la lipirea sau fixarea ramelor si podisoarelor, la lustruirea peretilor stupului si ai celulelor fagurelui, la acoperirea daunatorilor. Propolisul are numeroase utilizari in apiterapia umana si veterinara.

In afara de metoda clasica de recoltare prin razuire cu dalta sau alte obiecte ascutite, se mai pot folosi unele tehnici simple de sporire a productiei de propolia. Utilizand colectorul de propolis, se pot objine eirca 300 g de la fiecare familie de albine.

Colectorul se compune din trei piese: un gratar distanjator ce se aplica peste spetezele ramelor stupului, o fesatura sau plasa din material plastic cu ochiuri de 1,5 x 1,5 mm si o panza de bumbac (panza colec-toare).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *