Programul national de ameliorare a cabalinelor

Programul national de ameliorare cuprinde o seama de masuri tehnico-organizatorice care concretizeaza principiile si directia de orientare in cresterea cabalinelor, elemente ce se incadreaza armonios in planul general de cresterea a animalelor in tara. Masurile preconizate in directia cresterii cabalinelor sunt detaliate in planul de perspectiva cu character de lunga durata si planuri concrete imediate, care sunt coordinate de catre MAIA prin ,, Centrul republicam de cresterea si calificarea cailor de rasa’’, organ creat special in acest scop.

In cadrul programului de ameliorare a cabalinelor si respective a planurilor de crestere a acestora, sunt prevazute masurile tehnico-organizatorice privind directia de crestere, zonarea raselor culturale in vederea ameliorarii raselor autohtone, asigurarea bazei tehnico-materiale de crestere si de ameliorare a cabalinelor.

 

Hergheliile reprezinta unitatile prin care statul actioneaza direct in procesul de ameliorare a populatiilor de cabaline existente in tara. Hergheliile de stat cuprind material biologic pe rase, care intruneste cel mai valoros fond genetic din tara, avand rolul de a mentine si perfectiona continuu accest patrimoniu, de a difuza matca femela in unitatile economice din tara si sa asigure producerea armasarilor necesari montei publice. Acestea reprezinta nijloacele prin care influenteaza si concur direct la imbunatatire populatiilor de cabaline existente in tara.

Depozitele de armasari reprezinta unitati de stat, in care sunt cuprinsi armasari reproducatori destinati montei publice, parametrate in functie de necesarul de reproducatori al zonei corespunzatoate ce o deservesc ( intre 60-180 armasari ) si care in perioada de reproductie sunt difuzati pe centre de monta. In prezent avem un numar de 8 depozite de armasari, din care anuali se asiguta pentru monta publica 1150-1200 armasari. Depozite de armasari reprezinta mijlocul direct prin care se realizeaza programul national de amelirare a populatilor autohtone de cabaline, care difuzeaza armasari la reproductie diferential in teritoriu, conform planului dezonare a raselor.

Zonarea raselor de cabaline, reprezinta programul de folosire a raselor amelioratoare in vederea imbunatatirea populatiilor autohtone, in functie de caracterelor, de insusirile si de tipul dorit, corespunzatoare diferitelor zone naturale si scopului economic urmarit.In toate cazurile, incrucisarile de absorbtie preconizate urmaresc marirea capacitatii de productie a calului autohton, indiferent de atitudine si respectiv imbunatatirea capacitatii de aclimatizare a raselor culturale utilizate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *