1353769_sheep_.jpg

Probleme aparute dupa fatarea oilor

Chiar si dupa ce ovinele au fatat, pot aparea diferite probleme in privinta sistemului imunitar a lor. Cel mai frecvent, la ovine va aparea agalaxia contagioasa a oilor.

Aceasta boala mai este numita si mamita gangrenoasa, o boala foarte grava care reduce total sau partial productia de lapte. In Romania aceasta boala mai este cunoscuta si sub denumirea de Rasfugul.

Aceasta boala nu se poate trata eficient, existnd mereu riscul ca ea sa apara si tocmai de aceea cel mai bine este sa se previna. In acest sens, atunci cand oaia ajunge la luna a treia de gestatie, ea trebuie vaccinata preventiv. Vaccinul acestei boli se gaseste sub denumirea de Agavac. De asemenea, dupa aceea va trebui sa aplicati o furajare la nivelul cerintelor pe care le are orice oaie gestanta, pentru ca acestea sa prezinte la fatare o greutate de sase kilograme de grasime, cu ajutorul careia sa se sustina energia productiei de lapte pe de o parte si sa se previna avorturile si imbolnavirile. Aceste elemente sunt extrem de importante in privinta obtinerii unor productii performante de lapte de oaie.

Chiar si dupa ce trec peste doua sau trei saptamani de la fatarea oilor, furajarea acestora trebuie sa fie la fel de consistenta cum era si in timpul gestatiei lor. In acest sens se va da o cantitate mare de furaje, in functie de sezonul in care va aflati iar apa trebuie sa fie schimbata de doua sau chiar de trei ori pe zi pentru a fi cat mai proaspata si cat mi rece posibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *