1291781_curly_horned_ram_2.jpg

Prevenirea avorturilor infectioase la oi

Ovinele sunt predispuse deseori la imbolnavirea cu anumite boli infectioase si la avorturile spontane. Acest lucru se intampla deseori de la furajarea necorespunzatoare, de la lipsa apei sau de la infectarea altui animal.

Chiar daca furajarea acestor animale se face dupa norme stiintifice exista mri riscuri ca la oi sa apara avorturi infectioase sau parazitare. In aces sens este mult mai bine ca aceste avorturi sa se previna decat sa se trateze, deoarece tratarea nu este posibila. Masurile de prevenire ale acestor infectii parazitare constau in efectuarea vaccinilor specifice fiecarei rase de oi in parte, conform normelor sanitar veterinare, de catre un medic de animale specializat in acest sens. De asemenea, asternuturile oilor trebuie sa fie mereu curate si dezinfectate. Aceste masuri vor preveni aparitia avorturilor salmonelic, listerelic, brucelic si vibrionic. In Romania cel mai des se intalneste la oi avortul salmonelic. Din aceasta cauza este obligatoriu ca atunci cand oaia este in a patra luna de gestatie sa fie vaccinata cu o substanta care previne aparitia acestui avort.

In cazul in care la ovinele pe care le cresteti apar mai multe avorturi, este impetuos sa va adresati unui medic veterinar cre va recolta probe de placenta si avortoni, trimitandu-i la un laborator sanitar veterinar, pentru a se vedea care este cauza avortarii. Dupa ce aceste rezultate vor fi date medicului in cauza, acesta va putea sa dea crescatorului de ovine tratamentul necesar pentru ca celelalte oi sa nu se mai imbolnaveasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *