1218970_black_cow.jpg

Prepararea nutretilor pentru vaci

Nutreturile vacilor , trebuie preparate inainte de a se consuma , pentru a se digera mai bine .

Nutreturile se pot prepara in mai multe feluri , totul depinzand de tipul nutretului , daca acestea sunt fibroase , concentrate , suculente , etc .

Prepararea nutreturilor fibroase :

Strujenii si paiele se vor toca cu ajutorul tocatorilor . Acestea se vor amesteca cu sfecla , gulii si cu melasa .

Paiele se vor opari si trata cu var .

Prepararea nutreturilor suculente :

Se vor spala morcovii , sfecla si cartofii si se vor toca cu ajutorul tocatorului . Ele se vor amesteca cu pleava .

Prepararea nutreturilor concentrate :

Pentru a prepara nutreturile concentrate grauntele trebuie uruite sau dospite .

Insilozarea nutreturilor :

Insilozarea nutreturilor este una din cea mai importanta metoda de preparare si de conservare a furajelor pentru iarna . Nutretul mareste pofta de mancare a vacilor . Frunzele de cartofi se consuma de catre vaci , mai bine sub forma de fan .

Murarea sau conservarea nutretului se face incepand de vara si tine pana toamna tarziu . Pentru a putea fi conservate , se pot insiloza urmatoarele tipuri de nutreturi : floarea soarelui , porumb , grau , trifoi , fan , stuf , frunze de sfecla , etc .

Daca vacile sunt gestante , nu se vor hrani cu hrana conservata , deoarece acestea nu fac bine la fatare .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *