997313_wedgie.jpg

Pregatirea oilor si berbecilor pentru monta

La aceste animale pregatirea pentru monta inseamna in principal starea buna de intretinere a acestora. Pentru ca acest lucru sa aiba valoare, va trebui sa se foloseasca in furajele care se dau zi de zi la ovine, mai multa masa verde, plante suculente, grosiere sau fanuri in functie de sezon.

In momentul in care oile sunt pregatite pentru a fi date la monta, acestora trebuie sa li se ofera bulgari de sare pentru lins la discretie si foarte multa apa, sarea provocandu-le sete. Intarcarea oilor se va face obligatoriu cu minimul 3 sau 4 saptamani inainte de monta, pentru ca acestea sa se poata reface si conditiile de reproducere sa fie optime. Pentru ca oaia sa se poata reproduca cat mai repede si mai usor, este necesar ca furajarea sa fie cat mai proaspata, apa sa fie din abundenta si asternutul acestora sa fie spalat si dezinfectat.

La berbeci reproductia se va utiliza prin rotatie, mai exact dupa patru zile de activitate, acestia vor avea patru zile de repaus. Ovinele care se depisteaza a fi bune pentru monta sau sunt insamantate artificial, se vor pune la pasunat in ziua montei separat, pe parcele din apropierea stanei. Daca oile sunt in aceasta perioada, pasunatul nu se va face decat cand este racoare, respectiv dimineata cat mai devreme si seara cat mai tarziu. La monta naturala se vor repartiza intr 20 si 30 de oi pentru un berbec mai tanar si cu zece mai mult pentru berbecul adult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *