1192682_busy_bee.jpg

Pregatirea familiilor de albine in vederea valorificarii eficiente

Numai familiile de albine ajunse la maxima dezvoltare pot sa asigure o buna valorificare a culesurilor de nectar. O familie de albine culege mai mult nectar cu cat are mai multe participante la cules si la prelucrarea nec-tarului primit in stup. Folosirea de matci (familii) ajutatoare duce la realizarea unui numar mare de albine cu-legatoare si, implicit, la o eficienta sporita in productia de miere-marfa si in polenizarea culturilor.

Pentru a adauga corpurile de stranaura (caturile pen-tru miere) este necesar ca prin lucrarile obisnuite de revizie, stramtorare si largire a cuiburilor, sa se creeze un cadru favorabil in dezvoltarea ulterioara a familiilor de albine. Familiile de albine dintr-o stupina trebuie egali-zate in privinta puterii.

In vederea valorificarii intense a culesului de nectar, familia de albine ajutatoare se poate uni insintea culesului cu familia de albine de baza sau poate ajuta numai cu albine culegatoare, ori poate contribui la dezvoltarea familiei de baza prin cedarea periodica de puiet.

Sitele de ventilate sunt asezate deasupra corpurilor superioare ale stupilor (sub capac) pentru evitarea sufocarii albinelor ca urmare a supraincalzirii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *