precipitatii-apicultura

Precipitatiile in apicultura

Precipitatiile atmosferice reprezinta, direct sau indirect, sursa de acumulare a apei din sol. Nici o manifestare vitala, nici un fenomen vital nu poate di realizat fara participarea apei. Intr-un fel sau altul, apa participa intotdeauna in procesele biologice, de aceea este socotita drept baza intregii vieti pe Pamant.

Apa este absolut necesara cresterii plantelor. Asadar, daca planta pierde multa apa, frunzele ei se ofilesc iar cresterea incetineste sau chiar inceteaza.ponderea importanta a apei in compozitia plantei arata ca o anumita parte din apa primita de planta este utilizata pentru constituirea organismului ei.

In special primavara, cand repaosul rigid de iarna al plantei este inlocuit de viata proaspata, luxurianta, apare ca o premisa pentru reluarea multiplelor procese vitale si pentru formarea lastarilor tineri. Dar si dupa ce viata plantei incepe sa se desfasoare intr-un ritm mai lent, apa are, ca si inainte, intrebuintari multiple.

Ca material de baza al tuturor schimburilor de substante in planta, apa este in acelasi timp supusa unor modificari chimice pe de o parte prin inchiderea ei in substantele proprii corpului plantei si pe de alta parte prin repartitia ei in timpul proceselor chimice. Astfel, apa dispare si reapare, este scindata si reconstituita.

Vaporii de apa din atmosfera au de asemenea o importanta deosebita pentru viata plantelor si albinelor, ei conditionand atat zborul si activitatea albinelor, cat si intensitatea transpiratiei, influentand direct consumul de apa. De exemplu, o umiditate mare franeaza infloritul, culesul si zborul albinelor si deasemenea fecundarea albinelor.

Uniditatea atat a aerului, cat si a solului influenteaza procesele biochimice din organismul plantelor. Astfel, in conditiile unei umiditati ridicate in aer, creste in general cantitatea de nectar din flori si descreste concentratia lui in zahar.

Cand insa timpul este secetor, plantele secreta nectar mai putin, dar concentrat in zahar. Nectarul este vascos si chiar se usuca, devenind astfel inaccesibil pentru albine. Un exemplu clar il repreinta florile de tei, pe arsita.

Ploile pot avea in unele cazuri o influenta favorabila asupra secretiei de nectar, in alte cazuri poate avea un efect calamitant. Astfel, ploile linistite cazute in zilele premergatoare infloririi plantelor melifere, au de regula un efect favorabil atat la speciile forestiere, cat si mai ales la cele ierboase cultivate de exemplu la floarea-soarelui.

Ploile torentiale, abundente, din perioada infloririi au un efect negativ prin spalarea nectarului si polenului, impiedicand in accelasi timp si zborul albinelor. Efectul daunator al ploilor este mai mult accentuat cand sunt insotite side grindina. In aceste situatii la arborii meliferi, de exemplusalcam, tei, artar, se produce ruperea inflorescentelor si chiar a ramurilor.

Acelasi efect daunator il au aceste ploi si asupra producatorilor de mana, indeosebi lachnidelor, a caror populatii sunt spalate si inecate, fapt care are ca rezultat scaderea simtitoare a productiei de miere de mana.

Conditiile cele mai favorabile, atat secretiei de nectar, cat si a zborului albinelor sunt create de ploile moderate care cad dupa zilele senine si calduroase. Dupa incetarea ploilor, daca a doua zi este cald si senin, creste mult cantitatea de nectar. Variatiile moderate ale umiditatii din sol, indeosebi cele de primavara, influenteaza cresterea plantelor, dar nu si durata acestor faze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *