1038000_sheep__1.jpg

Pastorit

Pastoritul este una dintre cele mai vechi meserii din lumea intreaga. Aceasta ocupatie consta in cresterea oilor in turme, cu scopul inmultirii lor si a obtinerii de produse lactate, de carne, piele sau lana.

Persoanele care se ocupa cu aceasta indeletnicire sunt denumiti ciobani sau pastori. Acestia traiesc o viata nomada, ei mergand din loc in loc pentru a gasi cea mai buna iarba pentru animalele sale. Numele de pastori nu vine numai de la ocupatia pe care acestia o au, ci de la pascutul oilor. Acestia sunt ajutati in pazirea ovinelor de catre unul sau mai multi caini ciobanesti care au obligatia sa apere animalele de pradatori si sa latre in momentul in care acestia au venit la oi. In vremurile de demult existau numeroase popoare nomade care se ocupau exclusiv cu pastoritul. In zilele noastre se gsesc multi ciobani, mai ales in zonele de munte, acestia urcand tot mai sus pentru a asigura hrana de zi cu zi a rumegatoarelor. Pastorii isi pretuiesc foarte tare ovinele insa cel mai de folos ajutor al lor este cainele ciobanesc care si-a luat denumirea chiar de la stapanaul lui.

In Romania pastoritul este una dintre cele mai importante ocupati din mediul rural, mai ales in zona Moldovei si a Dobrogei. Ciobanii deseori isi duc marfa la pietele agro alimentare pentru a fi vanduta sau o comercializeaza din vorba in vorba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *