721972_rabitt.jpg

Pasteureloza la iepuri

Pasteureloza este o boala respiratorie , denumita si septicemie hemoragica si este o infectie caracterizata prin manifestari de rinita , pleuropneumonie si bronhopneumonie .

Boala se gaseste sub trei forme : forma supraacuta , forma acuta si forma cronica .

La forma supraacuta animalele se prezinta sanatoase seara , dar dimineata se gasesc moarte in custi . De aceea si aceasta forma a bolii este si deosebit de periculoasa , pentru ca nu iti poti da seama imediat daca iepurele este bolnav sau nu . Insa , cunoscatorii isi pot da seama daca ei prezinta simptomele bolii , animalele prezentand tristete , febra mare si au ochii somnolenti .

La forma acuta animalele au stare febrila si respiratie greoaie . Iepurii sunt constipati , apoi au diaree si stari de greata .

Forma cronica debuteaza prin semne clinice de iritatie a mucoasei nazale . Boala se detecteaza prin stranut in prima faza , apoi animalele vor avea varful nasului iritat , rosu si pleoapele lipite .

Pentru evitarea acestor boli , bolnavii trebuie indepartati de langa iepurii sanatosi si in apa de baut li se va pune tetraciclina pura .

Cei bolnavi , vor fi obligatoriu eutanasiati si incinerati .

Pasteureloza ataca toate organismele locului bolnav . Unii iepuri pot actiona bine la tratament , insa aceasta boala poate izbucni oricand , fiindca agentii patogeni pot ramane in corpul gazdei .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *