1000906_otter

Parul si pielea nutriilor

In afara labelor, cozii si urechilor, tot corpul nutriilor este acoperit de un par des si bogat. Parul primar incepe sa cresca la embrion din a doua luna, astfel ca puiul la nastere este complet acoperit de un par destul de des. Cresterea parului primar continua pana la varsta de 35-40 de zile.

O a doua serie de fire de par (parul secundar) incepe sa creasca de la varsta de 1-2 zile si continua pana la varsta de 3-4 luni.

La varsta de 1.5-2 luni, parul incepe sa se rareasca din cauza caderii parului primar si in acelasi timp a cresterii animalului (marirea suprafetei pielii).

Apoi, incep sa cada firele de par secundar si sa apara firele de par tertiare sau firele de par de animal adult la varsta de 5-6 luni. La 7.5-8 luni, parul este destul de lung si de des, pentru ca blanurile valorificate la aceasta varsta sa fie de calitate. Calitatea optima se obtine la varsta de 9-12 luni. Dupa aceasta varsta, parul incepe sa naparleasca.

La nutrie, nu exista o naparlire masiva si totala, ci o naparlire continua, dar care are doua perioade mai intense pe an. Astfel, prima perioada se intensifica incepand cu jumatatea lunii martie si scade in intensitate pe la inceputul lunii iulie, astfel ca pentru sacrificari de vara, perioada 15-30 iunie este optima. Apoi incepe a doua perioada de intensificare a naparlirii care dureaza pana la sfarsitul lunii septembrie.

Perioada 15 octombrie-15 februarie este momentul cel mai potrivit pentru sacrificarea animalelor, in vederea valorificarii blanurilor. Din punct de vedere al exteriorului, parul este apreciat ca lungime si desime.

Din cele 3 categorii de fire de par: firele de acoperire reprezentate prin spic, firele mijlocii sau spicul intermediar si puful, cel mai important este puful. Acesta formeaza blana propriu zisa, care asigura stratul izolator ce nu permite patrunderea apei pana la piele.

Dimensiunea firelor de par difera in functie de categorie si de regiunea corporala. O alta metoda de apreciere practica a desimii pufului consta in desfacerea cu degetele a unei carari pe mijlocul spinarii si abdomenului. Dupa latimea fasiei de piele vizibila se apreciaza desimea pufului. Astfel, daca nu se vede pielea sau fasia de piele vizibila este sub 0.5mm, desimea variaza intre 14-16000 si 10-14000/cmp (foarte deasa); cand fasia de piele este de 0.5-1mm, blana este deasa, de 1-2mm – relativ rara si peste 2mm – rara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *