Particularitati in alimentatia strutilor crescuti la ferma

607908_ostrich In mediul lor natural, strutii se hranesc cu nutreturi verzi. Alegerea plantelor este influentata de catre abundenta hranei si de catre densitatea pasarilor. Strutii evita in general masa verde uscata precum si plantele care au un continut ridicat de grasimi, oxalat, calciu, acestia preferand plantele de culoarea verde inchis.

In cadrul fermelor, crescatorii de struti folosesc trei sisteme de alimentatie: intensiv, semi-intensiv si extensiv. In sistemul de crestere extensiv hrana strutilor consta in masa verde si concentrate (porumb boabe). In sistemul de crestere semi-intensiv hrana consta tot in masa verde: lucerna, sfecla, rapita, varza, trifoi. La nutretul verde se va adauga un supliment de concentrate: nutret combinat, orz sau porumb. Iarna hrana strutilor consta in nutreturi suculente si fan. Nutreturile insilozate se vor folosi abia dupa 4-6 luni, dar acestea nu se recomanda in perioada ouatului.

In sistemul de crestere intensiv alimentatia strutilor consta in nutret combinat granulat acesta fiind unica sursa de hrana. In functie de categoria de varsta, in alimentatia strutilor se folosesc patru tipuri de ratii si anume: pui – 0-3 luni; tineret – 3-11 luni; finisare tineret – 11-14 luni si reproducatori – la care se vor folosi aceleasi ratii ca si la finisare tineret cu un adaos de nutret fibros.

In administrarea hranei la struti se vor respecta cateva reguli: evitarea schimbarii bruste a ratiei, schimbarea trebuie sa se faca treptat timp de o saptamana; ratia de hrana se va distribui la intervale de ore regulate; prepararea nutreturilor are ca rezultat o mai buna digestie. Apa potabila proaspata trebuie asigurata in permanenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *