1340969_bird.jpg

Ornitoza la fazani

Ornitoza este o boala cunoscuta la pasari , de unde vine si numele ei , in latina cuvantul ‘ Ornix ‘ insemnand pasare . Aceasta boala infectioasa este si extreme de contagioasa , fiind transmisibila si de la pasari la om .

Boala se prezinta sub forma unei bacterii si se transmite pe calea aerului prin secretii nazale si prin excrementele moi ale fazanilor infectati . Boala afecteaza aparatul respirator si metabolismul fazanilor , acestia vor prezenta febra , nu vor mai avea pofta de mancare si vor da in anemie .

Ornitoza este o boala infectocontagioasa si poate fi o boala mortala pentru fazani .

Imbolnavirea fazanilor cu Ornitoza , poate veni si din necuratarea adapostului lor , nedezinfectarea locului unde acestia dorm sau de la hrana pe care acestia o consuma , daca a intrat in contact cu bacteria bolii . Alt aspect care merita spus , e acela ca fazanii nu se pot imbolnavi de aceasta boala , de la oameni .

Boala apare de obicei primavara si toamna ,dar mai sunt cazuri cand poate aparea si in celelalte anotimpuri ale anului .

Pentru prevenirea bolii , fazanii care au simptomele maladiei , trebuie omorati , iar locul unde acestia au stat , trebuie dezinfectat si ingrijitorii lor trebuie sa faca totul , neaparat avand masca de tifon si manusi , pentru a nu se contamina si el de la fazani .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *