989179_newborn_thumb.jpg

Originea oilor

Nu se stie cu exactitate cand au aparut oile insa cel mai probabil au fost coborate din salbaticie. In muntii din Europa si din Asia, in paduri traiau muflonii. Oile sunt unele dintre cele mai timpuri animale care au fost domesticite in scopuri agricole.

Ovinele sunt crescute pentru lana, carne si lapte. Acestea sunt rumegatoare mamifere, membre ai ordinului Ardyotactila. Din toate speciile, ovinele domestice sunt cele mai numeroase. Acestea sunt cel mai mult utilizate pentru lana lor, care se tunde cu ajutorul unui foarfece. Carnea de oaie se foloseste in industria alimentara ca ingredient de baza pentru anumite tipuri de mancare. Aceasta se gaseste in comert sub doua denumiri, respectiv carne de miel cnd oaia este tanara si carne de oaie cand aceasta este batrana. In timpurile de demult aceste animale erau foloite numai pentru lapte, blana si carne iar in zilele noastre oile mai sunt folosite si ca model de organisme pentru stiinta.

Crestera oilor se face inca din antichitate in aproape toate colturile lumii, acestea fiind o importanta sursa de hrana. In vremurile moderne, cresterea ovinelor este raspandita pe scara larga mai ales in Noua Zeelanda, Australia, Sudul si Centrul Americii de Sud sau pe insulele Britanice. In tara noastra cresterea ovinelor este foarte importanta, carnea de oaie consumandu-se mai ales in zilele de sarbatoare ale Pastelui. Atunci se mananca carnea de miel, din ea preparandu-se friptura sau bors de miel. De asemenea, din aceasta se mi poate face un drob care este traditional in regiunea Moldovei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *