1174643_wasp.jpg

Orientarea dupa soare a albinelor

Multe specii de insecte, in desfasurarea activitatii zilnice, se orienteaza dupa pozitia soarelui. Acest fenomen a fost observat si studiat la furnici, dar in special la albine. Astfel, s-au intreprins numeroase experiente care au dovedit ca albinele sunt capabile sa se orienteze cu precizie dupa soare la orice ora din cursul zilei. Desi nu poseda ceas, albinele au un simt al timpului foarte bine dezvoltat care le permite sa se orienteze in orice moment.

Experienta pe care o redam mai jos, ne arata in mod clar ca albinele se orienteaza dupa pozitia soarelui. S-a asezat o farfurie cu sirop aromatizat de lavanda pe o masa la 200mvest de stupul experimentat, astfel ca albinele marcate sa aiba hrana de dimineata pana seara. Dupa cateva zile a fost inchis stupul si transportat dimineata la cativa kilometri distanta intr-un loc cu totul nou, necunoscut de albine. Inainte de deschiderea stupului s-a instalat la 200m departare spre vest, est, nord si sud cate o masa identica pe care s-a asezat cate o farfurie de acelasi sirop aromatizat cu lavanda. Langa fiecare din ele s-a asezat cate un observator care a prins toate albinele care au venit la farfurie. Desi intregul cadru experimental a fost cu totul nou si nu a existat nici un fel de puncte de reper, totusi imediat dupa deschiderea stupului s-au prezentat la masa de la vest unele albine marcate si apoi majoritatea lor, in timp ce la mesele instalate la celelalte puncte cardinale s-au ratacit foarte putine albine marcate.

In legatura cu orientarea fata de razele soarelui in timpul zborului, trebuie sa precizam ca in general un zbor nu dureaza decat cateva minute, timp in care pozitia soarelui ramane practic neschimbata. Albinele memoreaza unghiul pe care il face directia de zor fata de razele soarelui, iar la intoarcere isi cauta stupul in directia unghiului opus. Orientarea albinelor dupa soare este posibila chiar si pe timp noros, datorita faptului ca ochiul lor poate percepe si lumina polarizata.

In acelasi s-a constatat exiistenta diferitelor forme de comunicare a albinelor intre ele, in special cele referitoare la abundenta nectarului si a polenului, distanta, directia fata de soare etc. Astfel, s-a constatat ca la intoarcerea in stup albinele cercetase dau relatii celorlalte albine prin dansuri de mobilizare si anume: dans circular, ca o hora ,daca distanta pana la sursa de hrana este sub 100m si dans balansat daca aceasta sursa este mai indepartata.

Deasemenea, prin piruete si alte miscari ele comunica si alte informatii: abundenta hranei, directia fata de soare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *