1291886_cow.jpg

Odihna si somnul vitelor

Vacile , ca toate animalele si ca si omul de altfel , au nevoie de o anumita perioada pentru a se odihni sau pentru a dormi . Spre exemplu , omul are nevoie in medie cam de 8 ore de somn pe noapte . Bovinele , au nevoie de mult mai putin somn adanc .

Vitele dorm in medie cam de 10 ori pe zi si perioada cand ele dorm cel mai adanc , nu depaseste jumatate de ora . In rest , ele dorm pe reprize de cate 5 minute maxim , fiecare .

Bovinele cand rumega , cand dorm sau cand se odihnesc , adopta pozitia decubita in general .

Pozitia decubita a bovinelor este atunci cand animalul isi pune piciorul posterior sub corp , iar celalalt mebru al animalului in cauza , este intins pe langa corp . In acelasi timp , membrele anterioare sunt flexate si asezate sub corp . In timp ce se odihnesc sau rumega , vacile isi pot schimba pozitia , daca se duc la urinare sau la defecare .

De regula , aceste animale de obicei dorm foarte putin , ele mai mult motaind . De altfel , vaca este un animal , care la cel mai mic zgomot auzit , se trezeste , se ridica in picioare si isi pune in vedere simturile olfactive , daca este intuneric , pentru a vedea ce se intampla in jurul ei .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *