oaia_turcana.jpg

Oaia Turcana

Oaia turcana se gaseste sub doua culori, alba si neagra. Aceasta rasa este foarte bine definita deoarece transmite urmasilor sai aproape toate caracteristicile. Oaia Turcana este de origine din Tara Romaneasca, fiind considerata cea mai veche rasa de ovine de pe la noi.

Aceasta rasa mai este cunoscuta si sub denumirile de tusca, olteanca sau barsanca, in functie de zona de unde provine. De asemenea, mai prezinta si doua denumiri in functie de caracteristicile fizice, precum oaia turcana cu fata scurta sau mistragancile, o oaie mai bine dezvoltata. Oaia Turcana este obisnuita sa traiasca in climatul muntos, deorece are blana lunga si amestecata cu un puf, fara de care caldura nu ar putea fi mentinuta in corpul ei. In Romania Turcana alba este mai raspandita decat cea neagra, prezinta o talie mijlocie variabila, in functie de zona in care traieste. De ceea oaia turcana din muntii Olteniei si din regiunile muntoase ale Munteniei sunt mult mai mici decat cele din regiunea Moldovei. In general insa, aceste ovine prezinta o talie de aproximativ 60 de centimetri, greutatea medie pentru o femeie este de 35 de kilograme iar pentru un mascul este de 50 de kilograme.

Berbecii turcani sunt mult mai bine dezvoltti decat oile. Coprul, picioarele si capul acestor ovine sunt lungi. Oile din aceasta rasa nu au coarne iar berbecii le au foarte pronuntate. Acestia sunt foarte activi la fel ca femelele, sunt suficient de rapizi si se pot catara cu usurinta pe regiunele cele mai muntoase. De asemene, prefera sa stea mai mult pe stanci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *