1034013_baby_rabbit_1.jpg

Mixomatoza la iepuri

Mixomatoza este o boala specifica virala , infectocontagioasa , produsa de un virus specific leporidelor si se manifesta prin inflamatii oculare , edeme ale capului si noduli subcutanati .

Boala fiind foarte contagioasa se poate transmite de oriunde , dar cel mai mult se ia de la insectele care sug sange , cum ar fi capusele ,puricii , tantarii , paduchii . Acestia se hranesc cu sangele animalelor bolnave si le transmit mai departe urmatoarelor victime .

Boala se manifesta sub doua forme : forma acuta , mortala si forma supraacuta , benigna .

Forma acuta mortala are o evolutie de circa 15 zile si forma supraacuta are leziuni uscate si este vindecabila .

Mixomatoza este o boala destul de serioasa in ceea ce priveste mortalitatea iepurilor . Ea se manifesta prin tumori fibromatoase , instaland un virus filtrabil capabil sa reproduca tumorile . Daca iepurii sunt vaccinati la timp , ii putem proteja in fata acestei boli . Vaccinurile se fac primavara , inainte de aparitia tantarilor si a mustelor , iar toamna se fac pentru a proteja animalele de purici . Acele si seringile se sterilizeaza prin fierbere , evitandu-se dezinfectantele care pot inactiva vaccinul .

Mortalitatea produsa de mixomatoza este de 90 % . La aparitia bolii , iepurii au simturile foarte dezvoltate , devenind atenti la toate zgomotele si avand febra . Iepurasii sub 3 saptamani sunt cei mai sensibili la acest virus .

Tratament pentru aceasta boala nu exista de aceea pentru a se preveni boala iepurii trebuie protejati de insecte si li se vor face vaccin .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *