1266062_cow.jpg

Microbii si igiena laptelui de vaca

In lapte nu ar avea cum sa nu se gaseasca unii microbi , chiar si cand acesta este abia muls , microbii provenind din mediul exterior .

Infectarea mai mare a laptelui de vaca cu microbi , are loc dupa mulgere si in general microbii apar dupa conditiile de igiena pe care mulgatorii de vaci le aplica . Cand au conditii favorabile de dezvoltare , microbii se inmultesc foarte repede , chiar mai repede decat se crede . Acestia traiesc cu ajutorul hranii si temperaturii favorabile lor . Laptele este unul din mediile cele mai importante de dezvoltare a microbilor .

In fabrica se face cunoscutul lapte pasteurizat , lapte care se conserva si datorita temperaturii mari de conservare , microbii mor .

De altfel pentru a nu avea microbi trebuie ca si vaca sa fie curata , nu numai mulgatorul ei , grajdul sa fie mereu curatat de ingrijitorii bovinelor si starea furajelor si a apei administrate lor , sa fie mereu proaspete .

Cu cat conditiile de igiena sunt mai bune , cu atat mai mult laptele va fi mai curat si nu va prezenta microbi .

De la mulsul laptelui si pana la livrarea acestuia in gospodarie , trebuie obligatoriu pastrate toate conditiile de igiena necesare ca laptele de vaca sa fie curat si fara microbi .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *