869917_jars.jpg

Metode de producere, recoltare si conservare a laptisorului de matca

Laptisorul de matca – produs folosit in apiterapie -este rezultatul secretiei glandelor hipofaringiene si mandibulare ale albinelor tinere, adica intre a 7-a zi a 15-a zi a existentei lor. Aceasta secretir glandulara serveste drept hrana pentru larve in primele zile ale vietii, lor, iar pentru matca pe toata durata vietii.

Se poate produce laptisor de matca prin tranavazarea (mutarea) larvelor in cupe de botci artificiale introduse in familii orfanizate (ramase fara matca); se poate lucra, de asemenea, si in familii cu matca. Important este sa se objina cat mai multe albine doici si acestea sa fie obligate a lua imediat in crestere cat mai multe larve pe care sa le hraneasca din abundenta. Pentru productia de laptisor de matca este necesar sa se asigure regimul optim de temperatura.

Recoltarea laptisorului se face dupa inlaturarea larvei, la trei zile din momentul tranavazarii. Pentru recoltare se foloseste un aparat cu o pompa de vacuum. Dupa filtrare, laptisorul se pastreaza in frigider, pentru a nu se degrada.

Conform tehnologiei clasice, de la o familie de albine se pot objine intr-un sezon apicol cca 300 g laptisor de matca in conditii normale, mentinandu-se familia de albine in stare de permanenta activitate si prevenindu-se roitul natural.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *