1044789_at_the_zoo_1.jpg

Metode de crestere a strutilor

In general, fermierii folosesc trei metode productive de crestere a strutilor:

  • Metoda extensiva si semi – intensiva in cadrul careia se foloseste incubatia naturala;
  • Metoda intensiva;

Metoda extensiva. Aceasta metoda solicita un spatiu intins, peste 40ha. Strutii sunt crescuti in conditii cat mai apropiate de conditiile naturale, aproape ca in salbaticie. Alimentatia se bazeaza pe resursele disponibile in timp ce reproducerea poate fi naturala sau artificiala (prin incubatie). Pasarile au grija de proprii lor pui. La o pereche de struti este permis un numar maxim de 25 de pui in cazul in care aceasta poate creste puii in orice conditii. Hrana suplimentara va fi furnizata in cantitati limitate, doar in perioada procesului de depunere al oualor. Costurile in ceea ce priveste hrana sunt minime. O pasare de 10 luni crescuta prin aceasta metoda poate atinge o greutate de 72kg. Metoda extensiva nu este folosita de catre crescatorii europeni.

Metoda semi-intensiva. Aceasta metoda este intermediara intre metoda extensiva si cea intensiva. Metoda semi-intensiva solicita un spatiu care variaza de la 20 la 60ha. O pasare va dispune de circa 500 metri patrati, fiecare exemplar dispunand de resurse suplimentare de hrana. Se vor dispune ratii complete in tarc doar in perioada de imperechere. In cadrul acestei metode ouale de strut se vor colecta si cloci artificial. Iata o varianta a acestei metode: se pun 60-80 de pui cu perechi individuale de crestere cu scopul de a le oferi adapost impotriva conditiilor meteorologice. Tarcul mai mare va avea un efect pozitiv asupra conditiilor de sanatate ale strutilor. Costurile in ceea ce priveste hrana sunt si ele mai reduse. Exista totusi un dezavantaj: posibilitati reduse in a efectua un raport de monitorizare al activitatii.

Metoda intensiva. Este metoda adoptata de majoritatea crescatorilor deoarece aceasta metoda solicita un spatiu mic. Pasarile stau intr-un tarc mic care este dotat cu hrana din exterior. Se aduna ouale de la struti si sunt clocite in mod artificial. Fermierul care alege aceasta metoda trebuie sa aiba mult timp disponibil si sa asigure amenajari speciale. Numarul ridicat de pasari pentru imperechere solicita igiena stricta precum si vaccinare regulata. In cadrul acestei metode o femela poate produce pana la 60 de oua anual. Costurile in ceea ce priveste hrana sunt ridicate. Fermierul are posibilitatea de a tine o evidenta clara datorita grupurilor mici de struti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *