1291886_cow.jpg

Maturitatea sexuala a viteilor

Maturitatea sexuala la vitei se manifesta la varsta de 10 luni . Caldurile vitelor domestice vor aparea mai repede decat caldurile vitelor salbatice . Bovinele domestice se vor maturiza mai repede sexual , deoarece de ele se poate avea mai multa grija , crescatorii de vaci oferindu-le acestora furaje proaspete si nutritive , la ore exacte in fiecare zi , apa administrata lor este intotdeauna proaspata si schimbata de cel putin doua ori pe zi si in cazul in care acestea se imbolnavesc , ele benefeciaza intotdeauna de controlul unui medic veterinar .

Vacile tinere vor fi introduse la reproductie doar dupa ce fac 20 de luni , nu mai devreme ,, deoarece nasterea viteilor cand acestea sunt , ele inca in crestere , poate fi si mortal pentru puii lor .

In conditii naturale , vitele pot trai pana la 35 ani si se pot reproduce pana ating vartsa de 30 de ani .

Durata folosirii pentru reproductie este de 5 ani iar lactatia cea mai buna se inregistreaza in general dupa a 5-a gestatie . Carnea bovinelor poate fi sacrificata in general , pana la varsta de 8 ani , cand aceasta mai este inca considerata frageda . Daca taiem vaca dupa aceasta varsta , carnea va fi foarte tare , considerandu-se de crescatorii vacilor , carne batrana .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *