1037415_ostrich_2.jpg

Managementul clocirii la struti in cadrul metodei intensive

Incubatia si clocirea

Perioada de incubatie a oualor de strut este de 39-59 de zile. Media este de 42 de zile. Eventualele probleme de clocire se pot datora alimentatiei necorespunzatoare a pasarilor, problemelor de imperechere, eventualelor defectiuni ale sistemelor de incubatie si clocire, problemelor de temperatura sau de umiditate. Crescatorul trebuie sa fie foarte atent la detalii. Curatenia este esentiala.

Cladirile pentru clocitor se vor proiecta in asa fel incat sa fie foarte rezistente, usor de curatat, suficient de spatioase pentru a se putea depozita volumul de oua, prevazute cu spatii de igienizare, sisteme de racire si depozitare si tavite pentru oua, clocitor si incubator, echipamente de spalare, spatii pentru pui.

Echipamentul pentru clocitor va fi dotat cu un generator de rezerva, clocitoare si incubatoare, cu un aspirator pentru curatare, spalator, tavite pentru spalare si carucioare.

Majoritatea crescatorilor transfera ouale in clocitor in zilele 39-40. Dupa ce puiul loveste cu ciocul coaja de ou, in 24-48 de ore va sparge coaja. In cazul in care puiul de strut nu loveste coaja va fi nevoie de asistenta. In coaja de ou se va face o gaura mica pentru ca puiul sa poata respira. Apoi puiul va fi lasat sa se descurce. Acest procedeu poate dura pana la doua zile.

Ouale mici sunt clocite mult mai rapid decat ouale mari. Nivelul de umiditate din clocitor trebuie sa fie acelasi ca si in incubator pana in momentul in care are loc lovirea cojii de ou. La finalul clocirii este recomandata o umiditate de 30-40%. Dupa clocire, puii de strut vor fi lasati in incubator pana se usuca, fara a-i deshidrata insa (in jur de 12 ore). Dupa clocire se va aplica o solutie de iod in zona ombilicala a strutului, se va cantari puiul si se va face identificarea. Dupa ce s-au uscat, puii se vor muta in tarc pentru a se acomoda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *