921758_who_is_the_boss_here.jpg

Lana de oaie

Oile sunt o parte foarte importanta in privina economiei mondiale agrare. Din acestea se pot obtine mai multe materii prime precum lana si pielea lor, carnea au laptele.

Lana de oaie a fost principalul motiv pentru care ovinele au inceput sa se taie. Aceasta a fost una dintre cele mai scumpe materii textile in secolele de demult, cu toate ca in zilele noastte pretul ei a scazut dramatic din cauza popularitatii si a pretului scazut al materialelor sintetice. Cei care cresc oi au inceput sa nu mai vanda lana pe care acestea o dau, ca urmare a faptului ca pretul de forfecare este mult mai mare decat cel de vanzare. De asemenea, in acest domeniu nu se primesc subventii de la stat si fiindca pretul lanii pe piata astazi este foarte scazut, oierii spun ca nu se mai merita sa comercializeze lana.

Parul de oaie este folosit ca material in realizarea de produse alternative, precum ar fi izolatia de vata. De asemenea, din lana de oaie se mi pot face paturi, materialul fiind foarte calduros, plapume, ciorapi de iarna si cojoace. In strainatate lana de oaie se gaseste la un pret mult mai mare fata de Romania. Aceasta este comercializata mai rar deoarece crescatorii de ovine prefera sa creasca animalele mai mult pentru carne si lapte decat pentru blana lor. Ciobanii care totusi cresc oile pentru lana, o vand pe aceasta la preturi extrem de mari, mai ales in zilele noastre cand lana este inscrisa pe lista materialelor ecologice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *