270pxLincoln_Longwool_Lamb.jpg

Istoricul rasei de oi Lincoln

Rasa de oi Lincoln este cea mai veche rasa de oaie care s-a formatul in Regatul Unit al Marii Britanii. Aceasta s-a format pe tarmul de est al insulei britanice, in comitatul Lincolnshire, de aici tragandui-se si numele pe care il are.

Rasa de oi originara si nu cea hibridizata, prezenta initial o oaie inalta, cu lana lunga insa cu foarte putina carne. Intrucat rasa devenise din ce in ce mai pretentioasa, locuitorii de pe insula au decis sa imperecheze oile lor cu exemplarele din rasa Leicester, tot o rasa engleza, obtinandu-se rasa pe care o cunoastem in zilele noastre de oaia Lincoln. Aceasta este o oaie foarte bine dezvoltata, cu o masa destul de masiva, prezentand mai mult masculinitate decat feminitate. Primii oameni care au crescut aceasta rasa de oi a fost o familie nobiliara, Dudding din Lincolnshire. Acestia au crescut aceasta oaie timp de aproximativ 175 de ani si au promovat-o pana in anul 1913 cand familia si-a incetat activitatea. Majoritatea oilor care au crescut aici, au fost exportate in trecut in Argentina.

Dupa ce familia de nobili a incetat sa le mai creasca, ras de oi Lincoln devenise deja cunoscuta in lumea intreaga, insa foarte putine tari au acceptat-o ca atare din cazua ca era pe cale de disparitie. In Statele Unite ale Americii si in Noua Zeelanda aceasta era folosita pentru rafinarea altor oi sau pentru formarea unei noi rase. Putin mai tarziu, aceasta era cea mai populara rasa de oi din Canada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *