863523_ostrich.jpg

Intoxicarea cu plante la struti

  1. Avocado. In ianuarie 1992, in Africa de Sud, un lot de 120 de struti care aveau varsta de aprimativ 30 de luni, au fost dusi intr-o livada cu pomi de avocado pentru a patura lucerna si buruienile prezente in jurul pomilor. Dupa 24 de ore de la sosirea strutilor in livada, 9 au murit. Autopsia a relevat faptul ca moartea a survenit din cauza unei sincope congestive si ca strutii au murit deoarece au consumat frunze si fructe imature de avocado. Au fost facute apoi experiente pe 4 struti care au primit frunze si fructe imature de avocado in portia lor zilnica de mancare. Macroscopic, intoxicatia se traduce prin importante leziuni (anasarca) pe gat si pe abdomenul ventral. Microscopic, autopsia a relevat grave leziuni cardiomiopatice.
  2. Patrunjelul. In 1886, intr-o ferma de struti, din Israel, puii de 3 si 4 luni au prezentat semne clinice de conjunctivita si de lacrimare care au evoluat in cateva zile, transformandu-se intr-o severa blefaro-conjunctivita purulenta, insotita de aparitia unor mici vezicule pe pleoape si a unui eritem pe fata si pe urechi. Dupa o saptamana cruste negre mari acopereau pleoapele si o descuamare majora si-a facut aparitia. O ancheta a relevat faptul ca patrunjel uscat era adaugat ratiei zilnice de mancare de cel putin 2 luni, dinaintea aparitiei semnelor clinice. Distribuirea unor noi ratii de data aceasta fara patrunjel a dus la ameliorarea rapida a semnelor clinice. S-a demonstrat faptul ca un compus propriu patrunjelului, furanocuamarina, este responsabila de intoxicare. Acest compus are nevoie de lumina solara pentru a fi activat. Este vorba deci despre o intoxicare prin fotosensibilizare.
  3. Diverse. In literatura se mai descrie si cazul otravirii cu ghinde care din cauza unui consum important au cauzat enterite severe, titubare si o urina de culoarea verde fada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *