1185393_schafe_und_vogel.jpg

Inteligenta oilor

Ovinele sunt cel mai des percepute ca animale neinteligente. Datorita faptului ca aceste animale prezinta o mentalitate de turma si au tendinta sa fuga sau sa intre in panica rapid, oierii incepatori vor avea parte de un pastorit foarte dificil.

In cazul in care acestea sunt seprate de turma lor, oile devin stresate. De asemenea, aceste animale recunosc fata umana si o retin ani si ani de zile. Ovinele mai pot diferentia starile emotionale ale oamenilor, prin caracteristile faciale. In ultimul timp s-au facut tot mai multe studii in privinta inteligentei ovinelor. O Universitate din Statele Unite ale Americii au ajuns la concluzia ca inteligenta acestor animale este putin mai joasa decat cea a porcilor iar IQ-ul lor este egal cu cel al bovinelor. De asemenea, unele oi care au fost puse sa rezolve anumite probleme, au fost mai rapide in gandire decat porcii. Se crede ca aceasta inteligenta difera foarte tare de la o specie la alta.

In cazul in care oierii sunt inarmati cu rabdare, oile pot invata numele lor si pot fi strigate in acest mod, venind singure in turme. In unele tari exista oameni care si-au instruit oile sa fie duse de capastru, fiind folosite si in alte scopuri. Foarte rar aceste animale vor fi folosite pentru transportul anumitor marfuri. Acest lucru se intampla numai in tibet cu specia de oaie, iac tibetan. In Romania oile sunt crescute pentru lana, carmea si laptele pe care il dau. In alte tari ale lumii, ovinele sunt crescute numai pentru lana sau pentru carne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *