1142020_lamb.jpg

Intarcarea mieilor

Intarcarea mieilor se va face numai de catre personalul specializat si doar cu sfaturile medicului veterinar care a consultat ovina ce urma sa fete. In cazul in care aceasta intarzare se va face brusc, mieii vor prezenta o stare de indispozitie, slabesc, nu le este sete, nu au pofta de mancare si deseori pot muri.

Intarcarea mieilor se va face in functie de varsta, de rasa, de greutatea corporala si de destinatia pe care o primeste mielul. Aceste destinatii sunt pentru ingrasare sau pentru prasila. Se recomanda ca intarcarea mieilor sa se faca treptat, timp de aproximativ 5 zile. Mieii intarcati se vor tine izolati de mamele lor peste noapte iar imediat cum vine dimineata oile se vor mulge. In zilele care urmeaza mieii intarcati se vor lasa langa mamele lor cateva ore pe zi insa seara oile se vor mulge din nou. Orin aceasta modalitate se diminueaza foarte tare stresul de intarcare, oile se vor simti mai bine iar mieii se vor invata sa stea si fara mama lor.

Mieii care nu sunt intarcati corespunzator vor fi predispusi pe tot parcursul vietii lor la tot felul de boli infectioase, vor fi stresati, mai ales daca sunt miei berbeci si in unele cazuri pot ajunge homosexuali. De asemenea, la mieii de genul feminin care nu au fost intarcati corespunzator, s-au intalnit forte multe cazuri de infertilitate si avort spontan in timpul gestatiei lor. Medicul veterinar trebuie sa ii consulte obligatoriu inainte ca acestia sa fie intarcati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *