272251_bumblebee_2.jpg

Inmultirea albinelor

Familia de albne se inmulteste pe doua cai si anume prin roire si prin inmultirea numarului de indivizi din cadrul familiei, din ouale depuse de matca.

Inmultirea indivizilor se face pe cale sexuala atunci cand din ouale fecundate iau nastere albine lucratoare si matci sau partenogenetica, atunci cand din ouale nefecundate apar trantorii. In dezvoltarea celor trei feluri de indivizi ai familiei de albine se diferentiaza trei stadii si anume oul, larva si nimfa. Durata acestor stadii este diferita la cele trei categorii de indivizi.

Imperecherea matcilor. Matcile devin mature si apte pentru imperechere de la 6-8zile, iar trantorii la 8-12 zile dupa eclozionare. Imperecherea albinelor are loc in zbor, in aer liber.

Momentul si durata zborurilor de imperechere numite zboruri nuptiale sunt puternic influentate de starea vremii. Ele au loc numai in zilele senine, calde si relativ linistite.

Din cercetarile efectuate pe plan mondial s-a stabilit faptul ca cel mai frecvent, zborurile de imperechere au loc intre orele 14-16 la temperaturi de 20-25 de grade si curenti de aer moderati ce nu depasesc viteza de 25km/h.

Dupa imperechere matca revine in stup, iar dupa cateva zile incepe sa depuna oua in celulele fagurilor. Ritmul depunerii oualor se intensifica incepand din primavara si pana in lunile iunie-iulie, in functie de evolutia temperaturii si a conditiilor de cules.

Odata cu inrautatirea conditiilor de mediu, in special racirea timpului (temperatura aerului scade sub limita de 15grade) si disparitia surselor de cules, activitatea de ouat a matcii se restrange treptat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *