921758_who_is_the_boss_here.jpg

Ingrijirea oilor bolnave

In cazul in care detineti o ferma de animale unde cresteti ovine si nu sunteti foarte experimentati in acest domeniu, este bine sa apelati la sfatul unui medic veterinar care va va pune cum trebuie dezinfectate oile si care sunt vaccinarile impetuoase pe care trebuie sa le faceti.

Oile sunt animale foarte pretentioase si tocmai de aceea ele sunt predispuse la anumite boli. In cazul in care gasiti in adapostul dumneavoastra o oaie bolnava, aceasta trebuie scoasa imediat de acolo si izolata in carantina. De asemenea, celelalte ovine vor trebui duse intr-un alt staul pana cand locul unde traiau inainte va fi complet dezinfectat si spalat. Oaia bolnava va fi dusa la un veterinar iar daca acest lucru nu este posibil, se va aduce veterinarul acasa. Acesta va lua probe din urina si din sangele ei daca prezinta rani fizice, va trimite probele la un laborator sanitar veterinar si va astepta rezultatul. Cand rezultatul va fi primit, medicul va sti exact care este boala de care a fost afectata oaia in cauza si va lua masurile necesare, dand crescatorului tratamentul corespunzator.

In cazul in care dupa ce oaia s-a insanatosit mai gasiti o alta care prezinta aceleasi imptome, nu mai este nevoie sa chemati un medic veterinar, ci va trebui sa ii aplicati acelasi tratament. De asemenea, daca observati ca oaia in cauza se imbolnaveste din nou, nu dublati doza tratamentului ci mergeti urgent cu ea la medicul de specialitate care va trebui sa o consulte din nou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *