1137835_sheep.jpg

Ingrijirea mieilor sugari

Miei sugari sunt cele mai importante si mai pretentioase ovine, mai ales datorita faptului ca sunt adesea predispusi la boli. In momentul fatarii acestora se va interveni pentru curatirea mucozitatilor de pe nari si bot, medicul veterinar ii va taia cordonul ombilical la aproximativ 5 centimetri de abdomen si tot locul se va tampona cu tinctura de iod.

In acest fel dezinfectarea va fi facuta si locul ranit isi va reveni mai repede.

Fermierii vor ajuta mai apoi mieii sa suga obligatoriu de la sanul oaiei, macar doua sau trei ore de la fatare. In tot acest timp nu aveti voie sa opriti oaia sa isi linga mielul, acestea protejandu-i si recunoscandu-i mai tarziu ca mieii lor. Dupa ce acestia au implinit 10 zile, li se va administra furaje intr-o tava separata, lucerna si fan de cea mai buna calitate, precum si alte concentrate si suplimente alimentare.

In cazul in care se intampla ca oaia sa moara la nastere sau mielul sa fi fost adoptat, ingrijitorii le vor asigura acestora oi doici, care au fatat aproximativ in acelasi timp sau la date ct mai apropiate de varsta mieilor respectivi. In caz ca aceste oi nu exista, este necesar ca mieii sa se alapteze artificial, lucru posibil cu lapte de vaca. Perioada mielului crud dureaza de la 0 pana la 7 zile, cea a mielului mijlociu dureaza de la 7 la 30 de zile iar cea de miel zburat se va face de la 30 pana la 65 de zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *