1145158_sheep_and_lamb.jpg

Ingrasarea ovinelor

Ingrasarea ovinelor se face de obicei in fermele mari, specializate pentru ingrasare. Aici se practica ingrasarea intensiva pe gratar, fara ca animalele sa fie scoase la pasunat. In acest sens se vor folosi furaje grosiere, concentrare si fibroase.

Masculii miei se vor introduce la ingasare daca au greutatea in cap de aproximativ 14 kilograme, prevazandu-se un spor de 250 de grame pe zi. Dupa o perioada de aproximativ 115 zile, acestia se vor opri la o greutate de aproximativ 45 de kilograme, avand un consum de furaje de aproximativ patru kilograme si jumatate. Inainte ca tineretul ovin sa fie livrat pentru carnea lui, acesta se va tunde, din el obtinandu-se aproximativ un kilogram si jumatate de lana. In unele cazuri ingrasarea se poate face si in mod traditional iar in acest caz berbecii supusi ingrasari vor fi lasati sa pasuneze timp de aproximativ 90 de zile, asiguranduli-se aproximativ 8 kilograme de masa verde de cea mai buna calitate. In a doua etapa se va face finisarea timp de aproape 50 de zile, in aceasta perioada excluzandu-se pasunatul. Atunci animalele se vor tine in grajd si li se va da manance un kilogram de grosiere, un kilogram de fan, patru kilograme de suculente si de silozuri pe zi, timp de 50 de zile.

Pentru ingrasarea oilor se va folosi acelasi sistem industrial, asigurandu-se necesarul de furaje in functie de greutatea animalelor si apa trebuie sa fie foarte proaspata si rece, in functie de sezon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *