1357607_bee_on_a_yellow_flower_.jpg

Infiintarea si organizarea stupinei.

Amplasarea stupinei pe vatra se face tinand seama de necesitatea realizarii unor scopuri bine definite: valorificarea culesurilor, polenizarea, realizarea unor produc-tii specifice (cresterea de matci, producerea de laptisor, formarea de r oiuri, iernarea). Indiferent de scopul urmarit, vatra trebuie sa asigure conditii corespunzatoare de intretinere, ca si de cules de nectar si polen, care sa permita familiilor de albine o dezvoltare normala in tot curaul sezonului activ.

Sunt mai multi factori care se urmaresc la alegerea vetrei: conditii de relief, de cules, distanta pana la dru-mul principal, sursa de apa etc.

Pe o vatra de stupina in masivele melifere pot fi amplasate cel mult 125 de familii: stupii trebuie asezati la distance convenabile, astfel meat sa nu influenjeze negativ dezvoltarea normala a familiei de albine.

Familiile de albine in cadrul fiecarei stupine se individualizeaza prin numerotare, numarul respectiv trecandu-se in carnetul de stupina pentru evidenta fiecarei familii.

Prima conditie de igiena este sa se procure pentru infiintarea de noi stupine numai material biologic (familii, roiuri sau matci) din stupine indemne de boli tranamisi-bile si care au matci de calitate, productive si rezistente la boli.

Procurarea materialului biologic necesar, precum si a stupilor si a echipamentului de lucru, se poate realiza prin filialele judetene si cercurile apicole ale Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *