864864_sleepy_rabbit.jpg

Infecunditatea la iepuri

Infecunditatea se mai cunoaste si sub numele de infertilitate . Aceasta boala se defineste prin capacitatea redusa de procreere , iar prin sterilitate ajungandu-se la lipsa de procreere . Aceasta boala poate fi temporara , dar in majoritatea cazurilor ea este definitiva . Infecunditatea la mascul se prezinta in urmatoarele cazuri :

– tulburari ale spermiogenezei ;

– absenta libidoului ;

– impotenta ;

– inaptitudine la insamantare si fecundatie .

Le femela , infecunditatea se prezinta cu forma de sterilitate in urmatoarele cazuri :

– tulburari ale gestatiei si ale fatarii ;

– tulburari de lactatie .

Refuzul acestora de a se monta poate fi datorat lipsei luminii , caldurii sau a altor cauze .

Pentru a favoriza prima monta , se va evita aducerea in cusca iepurelui , iepuroaice nervoase sau agresive care pot traumatiza masculii . Varsta masculilor utilizati la monta trebuie sa fie de 22 de saptamani iar a femelelor de 20 de saptamani . Monta se executa de regula dimineata si trebuie sa fie de 3 ori pe saptamana .

Femelele negestante (infecunde ) , se vor duce la o noua monta , la alt mascul , dupa o saptamana .

Pentru a se preveni sterilitatea , crescatorii trebuie sa amelioreze conditiile de crestere a animalelor si sa foloseasca numai masculi buni la monta .

Femelele care dupa cateva zile de la data montei isi smulg parul de pe abdomen si incep sa isi pregateasca cuibul , vor trebui duse din nou la monta , deoarece acestea sunt semne clare ale infertilitatii lor .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *