1220538_honey_bee_and_flower_4.jpg

Indivizii familiei de albine

Albinele melifere sunt insecte care due o viata sociala obligatorie (traiesc in familii). Familia de albine este acea unitate biologica a albinelor care isi asigura de sine statator, in grup social, dezvoltarea si rezervele de hrana, precum si desfasurarea in bune condijii a manifestarilor biologice si fiziologice specifice. Este obligatorie viata „sociala”. O albina nu poate supravietui multa vreme independent de colegele ei de cuib.

Pe timpul verii, fiecare familie este constituita dintr-o matca, singura femela fecunda, care asigura perpetuarea speciei, din cateva mii de femele infecunde, numite albine lucratoare, din cateva zeci sau sute de trantori, precum si din oua si puiet in diferite stadii de dezvoltare. Pe fagurii care permit formarea cuibului si, implicit, constituirea familiei, se afIS si rezervele de hrana, reprezentate de miere si pastura. La sfarsitul verii, trantorii sunt alungati din stup. In timpul verii sau in anotimpurile (perioadele) nefavorabile, cand nu sunt surse de cules in natura, familia inceteaza cresterea puietului si traieste pe baza rezervelor de hrana.

Albinele melifere traiesc, se dezvolta si conviejuiesc in familii perene (familia traieste mai multi ani) si monogine (in mod obisnuit, au o singura femela care depune oua). In evolve, acest mod de viatii a devenit firesc si obligatoriu pentru aceasta specie. Instinctul social a conduce la diviziunea muncii intre membrii unei familii, la acel polimorfism social, care este mai accentuat decat la alte insecte. Indivizii sunt specializati, in functie de varata, de necesitati, de resurae. Capacitatile senzoriale si performantele motrice sunt puternic dezvoltate, fiind bazate pe mecanisme innascute sau de invatate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *