Incubatia naturala la fazani

469726_ostrich_1 Incubatia oualor de strut din ferme se poate face pe cale naturala sau pe cale artificiala.

Incubatia naturala este metoda de incubatie preferata de catre majoritatea crescatorilor de struti. Acestia sunt de parere ca puii de strut obtinuti prin incubatia artificiala nu sunt atat de sanatosi. Incubatia naturala este o metoda care a dominat mult timp, aceasta fiind practicata in metoda semi-intensiva si extensiva. Aceasta se efectueaza de catre strutul mascul si de catre femela dominanta. Strutul mascul cloceste de dupa-masa pana a doua zi dimineata in timp ce femela cloceste in restul timpului sau 1/3 din zi in perioada de clocire. Daca femela poate sta pe oua ea va depune cate un ou la doua zile, adunandu-se astfel 12-15 oua pe luna.

Cuibul reprezinta o groapa nu foarte adanca in pamant. Cuibul se poate mari prin saparea unei gropi mici in pamant, langa el care se va umple cu nisip, in jurul ei construindu-se o ridicatura. Daca ouale se indeparteaza din cuib zilnic se va obtine o productie mare de oua. Perioada de incubatie a oualor de strut este de 6 saptamani cu limite intre 41-43 de zile.

Deoarece femela dominanta este capabila sa-si recunoasca propriile oua, in cazul in care sunt mai multe oua in cuib, aceasta le ruleaza in afara pe cele pe care le recunoaste ca nefiind ale sale, acestea formand un cerc de 1-2 m in jurul cuibului.

Cu toate acestea, putini pui de struti supravietuiesc incubatiei naturale. Permitandu-le strutilor sa stea pe oua pana la 6 saptamani poate cauza deteriorarea acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *