Incubatia artificiala la struti

478601_ostrich Majoritatea producatorilor sunt adeptii incubatiei artificiale deoarece investitia in incubatia naturala este mai mare. Atentie insa, incubatia artificiala poate da rezultate dezamagitoare daca crescatorul nu tine cont de urmatoarele aspecte:

  • Controlul temperaturii si umiditatii in timpul incubatiei;
  • Greutatea oului;
  • Calitatea galbenusului;
  • Alimentatia reproducatorilor;
  • Varsta reproducatorilor;
  • Raportul intre numarul femelelor si masculilor printre reproducatori;
  • Colectarea, curatarea si stocarea oualor;

Durata incubatiei variaza in functie de temperatura:

  • 42 de zile la 36,1 – 36,7 grade Celsius;
  • 44 zile la 35,5 grade Celsius;
  • 47 zile la 35,0 grade Celsius;

Crescatorul care opteaza pentru incubatia artificiala va colecta ouale de doua ori pe zi, le va depozita, le va raci la 18-21 de grade si le va pune in incubator timp de 7-10 zile. Daca nu este respectata aceasta perioada de 7-10 zile rata de clocire este semnificativ redusa.

Alegerea incubatorului. Orice incubator are patru functii de baza. Fiecare din acesti factori pot provoca erori grave in procesul incubatiei.

  • Controlarea temperaturii;
  • Controlarea umiditatii;
  • Circulatia adecvata a aerului;
  • Mecanismul de rotatie;

Controlarea temperaturii. Valorile temperaturii recomandate sunt de 32,2 – 36,6 grade Celsius.

Controlarea umiditatii este si ea esentiala. Ouale pierd o anumita cantitate de apa in procesul de incubatie, in jur de 15% din greutatea initiala. Umiditatea precum si circulatia aerului au un rol extrem de important in pierderea apei care trebuie sa fie in jur de 20-40%. Pierderea de apa se va determina prin cantariri saptamanale.

Circulatia adecvata a aerului in sistemele de incubatie este esentiala deoarece in timpul procesului de incubatie ouale consuma oxigen. Ouale vor fi puse in incubator cu capatul mai mare in sus la 18-21 grade Celsius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *