1399733_sheep_3.jpg

Imbaierea si tunderea oilor

In functie de crescatori si de zonele unde ovinele sunt crescute, acestea pot fi tunse o data, de doua sau chiar de trei ori pe an. Tunderea oilor se face in special in a doua jumatate a primaverii, un proces necesar pentru asigurarea igienii si sanatatii acestor animale.

In cazul in care se observa ca ovinele au unghiile prea mari, acestea trebuie taiate sau pilite. De acest lucru se va ocupa crescatorul, deoarece unghiile prea mari pot cauza rani la nivelul copitelor. Igiena este cea mai importanta pentru sanatatea acestor animale deoarece bolile cauzate de neglijenta pot scadea imunitatea oilor. Un exemplu bun este atunci cand v duceti oile la pasune si ploua, facandu-se un drum noroios sau lutos. Acest lucru va duce implicit la imbolnavirea copitelor ovinelor.

Un alt aspect asupra caruia trebuie sa fiti foarte atent este furajarea animalului. In cazul in care o hraniti prea des si cu o cantitate prea mare de furaje, oaia se va ingrasa, fiind predispusa la obezitte. De asemenea, daca primeste prea putin furaj, aceasta va slabi. Sa nu uitati ca oile trebuie vaccinate si deparazitate. In acest sens va trebui sa cereti sfatul medicului veterinar, acesta venind sa consulte oaia si facandu-i vaccinarile de care are nevoie. Ovinele consuma foarte multa apa asa ca este obligatoriu ca apa care li se administreaza sa fie rece si mereu proaspata, schimbandu-se macar de trei ore pe zi, chiar si de mai multe ori daca se poate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *