1172844_lamb__1.jpg

Hranirea si ingrijirea ovinelor adulte

Ovinele adulte se ingrijesc atat pe cale industriala, cat si pe cale naturala. In gospodariile crescatorilor de oi, acestea se cresc in timpul iernii in general in adaposturi special concepute in acest sens.

In unele zone din tara noastra in crescatoriile ovinelor se practica transhumanta, aceasta avand o traditie foarte veche.

Marimea turmelor de oi se va stabili in functie de suprafata pasunilor de care fiecare fermier dispune si de cantitatea de masa verde ce se poate obtine de pe aceste pasuni. In conditiile pe care le ofera tara noastra, oile se pot pasuna aproximativ 6 sau 7 luni pe an. Ovinele care se catara sus pe pasunile alpine nu pot pasuna decat doua sau trei luni de zile pe an. Trecerea de la perioada de stabulatie la consumul de furaje verzi prin pasunat se va face treptat, de la doua ore in prima zi, pana la pasunarea si furajarea exclusiva pe pasune u masa verde, dupa aproximativ 12 zile de la iesirea din stabulatie.

In general, este bine ca pasunatul sa se faca dupa ce roua s-a uscat si sa fie facuta pe parcele. Numarul de oi care pot fi lasate sa pasca pe fiecare pasune in parte se stabileste in functie de suprafata acesteia si de productia de masa verde asigurata. Ovinele nu se pot lasa mai mult de 6 zile pe o parcela, dupa care se schimba si pasunea se lasa libera timp de 20 de zile pentru regenerare, iarba putand fi refolosita cand se ajunge la o inaltime de aproximativ 8 centimetri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *