961330_various_birds.jpg

Gripa aviara la fazani

Fazanii , la fel ca toate celelalte pasari , pot face gripa aviara . Acest tip de gripa , nu se gaseste numai la pasari , ci se pot infecta de ea si mamiferele dar acest caz este mai rar intalnit .

Primul caz de gripa aviara a aparut in Italia , de acolo raspindu-se in toata lumea . Gripa aviara este contagioasa , aceasta transmitandu-se si la om , de la consumul carnii de fazan infestate . Daca aceasta boala nu este tratata la timp , poate avea urmari drastice pentru fazani , provocandu-le acestora si mortalitatea . Boala o pot lua si fazanii neinfestati , de la persoanele care au acest virus .

Cand fazanii se imbolnavesc de gripa aviara , li se ususca gatul , fac febra si nu mai au pofta de mancare , lucru care le provoaca imediat anemie . Fazanii sunt deosebit de predispusi la virusul de tip A , numit si gripa aviara .

TRATAMENTUL APLICAT IN CAZUL GRIPEI AVIARE :

Tratamentul aplicat pentru aceasta boala , uneori are efect benefic , dar de cele mai multe ori , nu . Medicii veterinari incearca sa insanatoseasca pasarile de fazani infestate cu acest virus , cu ajutorul antibioticelor injectabile ( ampicilina , penicilina , augmentin , oxacilina , doxacilina , gentamicina , etc . )

PREVENIREA GRIPEI AVIARE LA FAZANI :

In ce consta prevenirea bolii , ingrijitorii fazanilor trebuie sa verifice intotdeauna starea lor si daca acestia gasesc , chiar si un singur exemplar infestat cu acest virus , trebuie sa il izoleze complet de celelalte pasari sanatoase si sa dezinfecteze locul in care a stat fazanul bolnav .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *