1105955_nigel.jpg

Gestatia ovinelor

La aceste animale gestatia dureaza aproximativ 150 de zile, variatiile fiind intre 140 si 160 de zile. Daca oile sunt in aceiasi luna de gestatie, acestea vor eneficia de acelasi regim de hrana si de ingrijire, pe care le-au avut si in perioada montei.

In acest mod se vor putea preveni avorturile care sunt foarte frecvente in randul ovinelor si mai ales in aceasta perioada.

Cand oile vor ajunge in a doua sau in atreia luna de gestatie, nivelul de mancare poate fi scazut cu pana la 30 % fata de perioada cand acestea sunt la monta. De asemenea, apa va trebui sa fie mult mai proaspata chiar daca nu in acelasi cantitati mari. Ciobanii spun ca la o oaie care are aproximativ 40 de kilograme si produce aproape 3 kilograme de lana, vara se va da o masa verde de aproximativ zece kilograme si se va mai administra un supliment de pana la 5 kilograme de concentrate iar iarna ovina se va hrani cu un kilogram de fan, un kilogram jumatate de grosiere si aproximativ 3 kilograme de plante suculente. De asemenea, vara apa trebuie sa fie in cantitati mai mari, masa verde cerand-o iar iarna in cantitati mai mici insa mai proaspata.

In luna a cincea de gestatie se va asigura o ingrijire mai speciala, data fiind cresterea si dezvoltarea fatului. Ovinele vor fi foarte atent supravegheate, nu este permis sa li se ingramadeasca intrarea si iesirea din staul, apa va fi foarte rece pentru a se evita avorturile spontane, furajele vor fi mult mai proaspete si de mai buna calitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *