image.png

Gestatia Ia taurine

La vaca, gestatia dureaza in medie 283 zile cu variatii cuprinse intre 278-290 zile determinate de o serie de factori: rasa (rasele precoce au o durata mai redusa a gestatiei cu cea. 2-3 zile), varsta (animalele tinere au o durata a gestatiei mai mica cu 3-4- zile), numarul de produii, (in cazul fatarilor gemelare gestatia este mai scurta cu 4-6 zile), sexul produsului (in cazul femelelor durata gestatiei este mai mica cu 2-6 zile).

Pe perioada gestatiei femelele sufera o multitudine de modificari fiziologice ii parcurg o serie intreaga de transformari ceea ce impune o atentie ii o ingrijire speciala din partea crescatorului. Astfel, in ultima parte a gestatiei trebuie realizata o pregatire a ugerului ii o fortificare a organismului femelei pentru viitoarea lactatie prin sistarea mulgerii animalelor ii instalarea repausului mamar.
Repausul mamar nu este identic ca durata pentru toate vacile, el difera in functie de varsta, nivel productiv, stare de intretinere, stare de sanatate, durata lactatiei anterioare, conditiile de hranire si exploatare etc, se stabileite individual ii nu este recomandabil sa fie mai scurt de 40 zile, indiferent de varsta vacii sau starea sa de intretinere.
Intarcarea vacilor are o mare importanta practica, intrucat poate avea repercursiuni ulterioare, atat asupra organismului vacii cat ii asupra nivelului productiv al lactatiei urmatoare. In situatia in care nu se produce natural se impune intarcarea fortata a animalelor, process ce presupune aplicarea unei conduite specifice: scoaterea din ratie a furajelor concentrate ii suculente, reducerea numarului de mulsori pana se ajunge la o singura mulsoare pe zi, substituirea furajelor fibroase cu furaje grosiere, reducerea numarului de adapari zilnice etc. In cazul in care ugerul se va intari ii va creite temperatura se va proceda de urgenta la mulgerea lui, pentru a evecua cat mai repede laptele, in scopul prevenirii altor complicatii. in general dupa o perioada de cea. 6-7 zile de astfel de regim, vacile intarca.
Hranirea si intretinerea vacilor gestante in perioada premergatoare fatarii este foarte importanta deoarece conditioneaza obtinerea unor produii sanatoii, asigurarea unei productii mari de lapte la lactatia urmatoare, refacerea organismului vacii si in mod deosebit a ugerului, asigurarea unei succesiuni normale a ciclurilor sexuale dupa fatare etc.
Practica hranirii vacilor gestante a demonstrat ca in primele 4-5 luni de gestatie, fatul nu se dezvolta intr-un ritm foarte rapid ii ca vaca nu necesita suplimentarea ratiei normale. In a doua perioada a gestatiei ( in special ultimele 2-3 luni ), are loc o dezvoltare accelerata a produsului, greutatea acestuia multiplicandu-se de 2,5 – 3,5 ori. Acest fenomen implica o majorare a ratiei cu un supliment de hrana de cea. 2-3 UN pentru creiterea fetusului.
in functie de tehnologia de hranire aplicata in ferma furajarea poate fi realizata ,.din stoc” (uniform pe toata durata anului), sau diferentiata sezonier, urmarindu-se administrarea unor furaje de buna calitate cu un aport proteic ii energetic ridicat, volumul ratiei neputand depaii in aceasta perioada 1,5-1,7 kg SU/100 kg GV.
In hrana animalelor pot fi administrate fibroase de buna calitate in cantitati de 1-1,5 kg/100 kg greutate vie, nutreturi suculente in cantitati de 2-3 kg/100 kg G.V ii nutreturi concentrate pentru echilibrarea ratiei, ratie ce va fi administrata in minimum 3 tainuri.
Se recomanda ca adaparea animalelor sa se realizeze la discretie, apa utilizata sa fie de calitate buna ii sa aiba o temperatura cuprinsa intre 8 – 12° C.
O atentie deosebita trebuie acordata scoaterii din hrana animalelor a nutreturilor mucegaite, infestate cu diferite ciuperci, a celor inghetate sau umede, a celor alterate, fermentate, a fanurilor ce contin plante toxice, a iroturilor ce contin seminte de plante toxice etc. Se recomanda scoaterea din ratie a porumbului siloz cu cea. 2 saptamani inainte de fatare ii hranirea animalelor cu fan de cea mai buna calitate ce va putea fi administrat la discretie.
Intretinerea vacilor gestante implica adapostirea in cele mai bune conditii, mai ales in ultimele 2-3 luni de gestatie, in adaposturi ferite de curenti reci si de umezeala, cu aiternut curat si uscat, care trebuie schimbat cat mai des.
Igiena corporala va fi realizata periodic, vacile gestante vor trebui sa aiba zilnic un program de miicare in aer liber (2-3 ore pe zi ). Plimbarile vor fi facute in padocuri sau locuri special amenajate plane, neaccidentate, care sa nu suscite eforturi prea mari din partea vacii ii sa nu favorizeze accidentele. Se recomanda de asemenea ca vacile gestante sa fie ferite de inghesuieli in special la ieiirile din adapost sau din padocuri ii sa fie tratate cu blandete de catre ingrijitori.

 

Autor: Adrian Gherghina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *