1362287_sheep_at_dike.jpg

Generalitati despre oi

 Unde traiesc oile

Oile traiesc pe tot globul pamantesc, exceptand Antarctica. Ele sunt rezistente asupra oricarei clime, indiferent daca este desert sau clima tropicala. Cele mai multe oi se gasesc in Australia si cele mai putine in regiunea de vest de pe golb.

Cum arata oile

Ovinele se aseamana destul de bine cu caprele, facand de altfel parte din subordinul aceleiasi familii. Sunt grasute, au o blana ondulata de diferite culori in functie de rasa pe care o reprezinta, prezinta fata lunga si ingusta, doua urechi ascutite si o coada mica taiata la nastere. Cele doua degete de la picioare se termina cu copite care servesc in loc de unghii. Masculul se numeste berbec si are doua coarne incovoiate.

Ce culoare au oile

Culorile ovinelor sunt diferite, in functie de specia din care fac parte. In general sunt albe, negre, gri, rosiatice, maro sau patate.

Lungimea si greutatea

In medie o ovina prezinta o lungime de aproximativ un metru jumatate si cantaresc intre 90 de kilograme si 110 de kilograme, uneori chiar mai mult de atat.

Familia ovinelor

Femela ovina se numeste oaie si masculul se denumeste berbec. Puiul facut de acestia este numit miel. In trecut ele traiau in mediul salbatic dar in zilele noastre se regasesc dor in cel domestic. De asemenea, o oaie poate face intre unul si sapte pui.

Ce consuma oile

Oile nu sunt pretentioase la mancare, in mare parte ele consuma masa verde de pe pajisti, reprezentata de iarba si buruieni. In anotimpul rece prefera sa consume graunte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *