1218970_black_cow.jpg

Fatarea viteilor de catre vaci

La bovine , durata de gestatie dureaza in functie de marimea speciei , la rasele mari perioada de crestere este de 300 de zile si la rasele mici de 280 de zile .

Semnele vitelor inainte sa fate , sunt : tumefierea vulvei , relaxarea ligamentelor largi ale bazinului si marirea ugerului .

Din 100 de fatari la vaci , 20 – 30 sunt gemelare . Frecventa fatarii de gemeni la vaci , este foarte ridicata . Daca viteii gemeni , sunt lasati sa creasca impreuna , ei se obisnuiesc foarte mult unul cu altul , si in scurt timp vor ajunge nedespartiti .

Vitelul se naste intr-o stare matura din punct de vedere biologic . Imediat dupa ce acesta se va naste , vaca il linge si il miroase . Dupa o ora , vitelul incearca sa se ridice si se duce singur la mama , dupa care , cauta in jurul lui pana gaseste ugerul mamei , acestuia fiindu-i foarte foame cand se naste . Daca vaca vede ca vitelul nu gaseste ugerul , aceasta se apropie mai tare de el , pentru a-l ajuta . In timpul suptului , vaca mormaie fericita si isi miroase puiul in jurul anusului .

Numai dupa doua zile , vaca si vitelul ei vor fi foarte apropiati , producandu-se o legatura foarte puternica intre ei .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *