1112009_lamb_thumb.jpg

Fatarea la oi

Cu o perioada de aproximativ doua sau trei saptamani inainte de fatarea oilor, acestea se vor codini. Aceasta operatiune presupune tunderea lanii din jurul ugerului, din jurul cozii sau de pe coada, in acest fel asigurandu-se igiena mulsului si a suptului.

In prima faza se vor pregati adaposturile pentru fatare, acestea facandu-se separat intr-un compartiment unde sunt oi care trebuie sa fete, o maternitate si un compartiment pentru mieii care au pana la 30 de zile. Ciobanii denumesc aceste ovine, miei zburati. In comparyimentul unde se gseste mternitatea ovinelor, se vor amenaja cateva boxe individuale de fatare, fiecare dintre ele avand dimensiunea de un metru si jumatate pe 0,8 metri. In compartimentul unde se vor intretine mieii zburati, toate boxele vor fi la comun, nefiind separate una de alta din motive igienice. De asemenea, pentru fiecare oaie cu mielul sau se va asigura un spatiu de miscare de aproximativ un metru si jumatate.

La toate compartimentele se va schimba de trei ori pe zi apa, aceasta fiind intotdeauna proaspata si cat mai rece, exceptand compartimentul cu mieii zburati care trebuie sa bea apa putin mai calda, neriscandu-se astfel sa se imbolnaveasca. Furajele trebuie administrate in doze egale de cel putin cinci ori pe zi, masa trebuie sa fie foarte consistenta si sa aiba multe suplimente alimentare. Hranirea animalelor care au fatat sau cre unt inca la gestatie, se va face in functie de sezon si numai dupa sfatul medicului veterinar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *