1311444_bee.jpg

Familia de albine – un tot unitar. Cuibul albinelor.

Familia de albine isi desfasoara activitatea in cuibul pe care si-l construieste in mod natural, in scorburi de copac, pe ramuri, in crapaturile stancilor, precum si in adaposturi amenatate de om.

Cuibul este alcatuit dintr-un numar variabil de faguri, construiti din ceara produsa de albinele lucratoare, in functie de puterea familiei. De fapt, cuibul este ales de matca si de totalitatea albinelor, format din mai multi faguri, care constituie suportul unde isi desfasoara activitatile esentiale. Acest loc este, de cele mai multe ori, pe fagurii din mijlocul stupului, in apropierea urdinisului. Mierea, pastura si puietul sunt repartizate diferentiat in celulele fagurilor. La suprafata zonei ocupate de puiet, albinele sunt numeroase, umpland intervalele, tinzand spre o forma aproximativ sferica. Aceasta se intampla mai ales atunci cand albinele se straduiesc din rasputeri sa realizeze si sa mentina in cuib caldura necesara. Cuibul de puiet isi pierde din ce in ce mai evident forma sferica, odata cu venirea timpului calduros, pentru a se re-face din nou toamna.

Albinele inconjoara cuibul de puiet cu rezerve de hrana. Atat in spate, cat si in fata, el este inchis prin pro-vizii bogate de miere (mai ales in fagurii marginasi) si de pastura, in imediata vecinatate a puietului.

Sunt ‚Äělegi” de care apicultorul trebuie sa tina seama neaparat cand intervine intr-o familie (reducerea sau largirea cuibului, schimbarea oranduirii fagurilor, aseza-rea caturilor pentru miere etc.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *