1348516_fresh_eggs

Exploatarea pe pardoseli de sipci a gainilor

Exploatarea pe pardoseli de sipci:este o metoda mai pretentioasa si se bazaeza pe formare unei a doua pardoseli (la o ditanta de 30-40 cm de la pardoseala proriu-zisa a halei), canfectionatadin sipci de dimensiuni potrivite, asezate pe un schelet de stinghii, care ii confera rezistenta.prin acest sistem de organizare interioara a halei, se elimina complet asternutul cu toate cheltuielile pe care le presuspune, dar mai ales ca sursa cea mai importanta de amoniac.

Dejectiile cad printre sipci, pardoseala si de acolo pot fi avacuate zilnic cu ajutorul unor racleti.In functie de sistemul de avacuare a dejectiilor si a sistemului de ventilatie, densitatea pe unitatea de suprafata este mult superioara celei folosite la asternutul permanent.Se considera insa ca cel mai bun sistem este cresterea mixta:cca jumatate din suprafata adapostului se amenajeaza cu stinghii si jumatate cu asternut.

In cresterea intensivape asternut permanent, gainile nu mai au acces afara din adapost, intreaga viata desfasurandu-se intre-un mediu controlat.Gaina se simte la fel de bine pe asternut, ca si pe pardoseala de sipci, cu conditia ca asternutul sa fie bine intretinut, iar patul din stinghii corect confectionat.

De obicei, pe sipci se amplaseaza instalatia de adapare, iar pe asternutul permanent, instalatia de hranire.In aceste conditii, apa care se pierde pe ciocul pasarilor sau din eventuale defectiuni ale adapatorilor nu se scurge in asternut, spre a-l umezi excesiv si a-l deteriora, ci sub patul de stinghii.

Pe de alta parte, intrucat pe pardoseala de sub pat nu se pune asternut, dejectiile care cad acolo nu fermenteaza aproape deloc si nu degaja amoniac.

Un alt rol al pardoselii de sipci este si acela ca pasarile, dormind pe pat la o inaltime de 30-40 cm deasupra pardoselii, nu inspira gazele nocive ce se gasesc deasupra asternutului.Pentru ca patul sa fie confortabil, el trebuie sa indeplineasca unele conditii:sipcile din care este constituit trebuie sa fie comode.sunt preferabile sipcile din material de plastic sau din lemn, cu profil rotund, patrat sau prapezoidal, de o grosime care sa permita cuprinderea comoda a acestora de catre pasari, cu ghearele.Ele trebuie sa fie suficient de rezistente, spre a nu se rupe atunci cnad pe ele circula crescatorul, pentru supravegherea si ingrijirea pasarilor.Hranittoarelesunt amplasatepe asternut, pentru ca eventualele cantitati de furaje cazute din jgheab sa poata fi recuperate de pasari din asternut.Daca vrea sa oua si constataca in cuibarul ei se gaseste o alta gaina, asteapta pana aceasta oua si ii ia locul.chiar daca cuibarele vezine sunt libere, ea nu oua in alta parte.

Poate, insa “scapa” oul in asternut, daca cuibarul nu i se elibereaza la timp.Cuibarele trebuie repartizate egal, de-a lungul peretilor, in locuri mai intunecate, dar ferite de curenti.Cuibarele trebuie sa fie incapatoare, comode, accesibile pasarilor.daca sunt amplasate prea sus, nu au scarite de acces, nu au asternut curat si uscat de paie, gainile nu le folosesc, preferand sa oua pe jos, ceea ce degradeaza ouale prin murdarire.

Pentru a se obisnui pasarile cu o anumita ordine, cuibarele se inchd seara si se deschid dimineata, astfel incat puicutele sa nu se obisnuiasca sa doarma in cuibare, murdarindu-le.

Toate ouale gasite pe asternut se strang si se pun in cuibare pentru ca pasarile sa nu se obisnuiasca sa oua pe jos..La inceputul perioadei de ouat, din instinct puicutele oua in cuibarele in care mai sunt oua si le evitape cele goale, astfe, unele cuibare vor fi prea aglomerate, fapt ce va atrage pierderi de oua prin spargere.Pentru a evita acesteneajunsuri, la inceputul perioadei de ouat se vor pune oua in fiecare cuibar, spre a determina folosirea lor in masura cat mai egala.Trebuie evitata obisnuirea gainilor de a consuma ouale sparte, deoarece acest viciu este foarte periculos se poate extinde la un numar mare de pasari.

Prin control sistematic, ouale sparte trebuie identificate la intervale cat mai scurte si indepartate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *