741339_rabbit_closeup.jpg

Enteritele specifice la iepuri

Iepurele este un animal foarte sensibil de aceea numerosi paraziti sau germeni il pot imbolnavi , ajungandu-se adesea la un sfarsit letal .

Dupa aparitia enteritelor nespecifice , cauzate de stres sau de furaj , diferite boli isi fac aparitia treptat in organismul acestor rozatoare . Mucoasa intestinala fiind deja lezata , creeaza posibilitatea ca nenumarate bacterii sa patrunda in organismul iepurelui , de aici rezultand colibaciloza , coccidioza si enterotoxiemia .

ENTEROTOXIEMIA se manifesta de obicei la femelele cu gestatie sau lactatie ,atinge reproducatorii si iepurii la sfarsitul perioadei de ingrasare . Boala produce exces de uree in sange , fapt care duce la insuficienta renala , la un ficat degenerat si de aici , implicit la moartea animalului . Manifestarea clinica a bolii este constipatia urmata de diaree , in stomac si in intestin acumulandu-se gaze .

CAUZELE APARITIEI ACESTEI BOLI :

– Supraalimentarea ;

– Administrarea de nutret bogat in proteine si sarac in celuloza ;

– Defectarea adapatorilor , fapt care duce implicit la insetarea animalelor . Dupa ce crescatorii le vor repara , iepurii vor fi foarte insetati si vor bea mult mai multa apa ca de obicei , acestia putand ajunge sa consume si un litru de apa ;

– Bolile cronice pot provoca leziuni renale daca in tratamentul iepurilor se aplica tratamente repetate cu sulfamide .

Pentru provocarea acestei boli este recomandat sa se faca un vaccin la 3 saptamani . Ca si tratament , se va adauga putin otet in apa de baut a animalului .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *